joi, 18 decembrie 2008

Daniel Daianu s-a asociat cu fiul lui Verestoy Attila intr-o afacere de administrare a fondurilor mutuale

Fostul ministru al finantelor Daniel Daianu (foto) a cumparat, in luna aprilie, un pachet de actiuni reprezentand 7% din capitalul social al societatii de administrare a investitiilor Investica Asset Management, operatiune motivata de potentialul ridicat de dezvoltare al industriei fondurilor mutuale in urmatorii ani.
"Industria locala a fondurilor mutuale are un potential ridicat de dezvoltare in urmatorii ani. Gradul de intermediere financiara se afla la un stadiu rudimentar in Romania, si astfel de societati, cum sunt cele care administreaza fonduri mutuale, au potential de crestere", a Daianu. El a mentionat ca a platit aproximativ 10.000 de euro pe actiuni.

Fondul Proprietatea a incasat dividende de 18,5 mil euro de la Petrom

Fondul Proprietatea a incasat dividende in valoare de 18,5 mil. euro (65,7 mil. lei) de la Petrom, corespunzator pachetului de 9,89% detinut la cea mai mare companie din Romania.
Fondul a primit dividende pentru tot anul 2005, desi a fost inregistrat la Registrul Comertului cu 3 zile inainte de sfarsitul anului.
Fondul Proprietatea a fost infiintat ca societate pe actiuni la 29 decembrie 2005, cu scopul despagubirii proprietarilor deposedati abuziv de imobile in perioada regimului comunist, avand participatii la mai multe companii, printre care si Petrom.

CNVM a aprobat prospectul preliminar al ofertei de actiuni Blue Telecom

CNVM a aprobat prospectul preliminar pentru oferta publica prin care firma CCC Blue Telecom, prezenta pe piata serviciilor CATV, urmeaza sa fie listata la Bursa de Valori Bucuresti. Pentru a incepe derularea ofertei, CNVM trebuie sa aprobe si prospectul final. Oferta publica de vanzare de actiuni vapercepe comision .

O noua majorare de capital la UCM

Consiliul de administratie al Uzinei Constructoare de Masini (UCM) Resita, societate controlata de consortiul elvetian Inet Group, va hotari miercuri in privinta majorarii capitalului social al companiei cu pana la 2,11 milioane de dolari (1,67 milioane de euro).
Conducerea societatii nu a oferit ieri comentarii suplimentare pe marginea acestei majorari de capital pana la inchiderea editiei.

Cu rezultatele la usa, Petromidia face un salt de 3%

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au castigat ieri peste 3%, facand nota discordanta fata de celelalte titluri de pe piata, care au suferit scaderi usoare, aparute in ultima parte a sedintei, sau, cum a fost cazul bancilor, au stagnat la nivelul preturilor de vineri. Pe o piata in stagnare, lichiditatea Bursei a scazut ieri pana la 4,3 mil. euro, cel mai redus nivel din aceasta luna.
Indicele BET a urcar ieri cu 0,4%, in timp ce BET-FI a pierdut 0,9%. Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale SIF Moldova si Oltenia, insa doar tranzactiile realizate cu titlurile primei SIF au depasit pragul de un milion de euro. Saltul de pret inregistrat de actiunile Petromidia nu a fost insotit si de o crestere a lichiditatii, care a scazut la mai mult de jumatate fata de finalul saptamanii trecute.

Fondul Proprietatea poate sa intarzie listarea pe Bursa pana la anul

"Daca se respecta legislatia aflata in vigoare, este practic imposibil ca Fondul Proprietatea sa mai poata fi listat pana la sfarsitul anului", a spus ea.
Totusi, listarea ar putea avea loc intr-una din lunile ramase din 2006 doar daca Guvernul ar prevede o accelerare a procedurilor printr-o ordonanta de urgenta, a adaugat Iordache. Programata initial in luna aprilie a acestui an, listarea la Bursa a Fondului Proprietatea a fost intarziata in mai multe etape, ultimul termen avansat de autoritati fiind toamna acestui an.

SIF-urile vand din actiunile Bancii Transilvania

SIF Transilvania a vandut vineri un pachet de 4,3 mil. actiuni ale Bancii Transilvania reprezentand peste 0,1% din capitalul bancii, pachet pe care a incasat 4,6 mil. lei (circa 1,3 mil. euro). Pachetul reprezinta circa 15% din actiunile detinute la banca.
Vanzarile realizate de SIF au provocat vineri o volatilitate ridicata pentru actiunile Bancii Transilvania si au produs la inchidere o scadere de 3%.

Vanzarile de vineri realizate de SIF reprezinta de fapt o continuare a tendintei unora dintre SIF-uri de a vinde din actiunile bancii, tendinta consemnata pe parcursul trimestrului doi.
Conform unei analize a societatii de brokeraj Prime Transaction, SIF Moldova a renuntat in trimestrul al doilea la un pachet de 0,8 mil. actiuni Banca Transilvania in valoare de 240.000 de euro, in timp ce SF Transilvania a vandut un pachet de 0,5 mil. actiuni, in valoare de circa 170.000 de euro.
Reprezentantii SIF Transilvania nu au putut fi contactati ieri pentru a comenta aceste tranzactii.
La finalul primului semestru SIF-urile detineau 15,7% din capitalul bancii astfel: SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia cate 5%, SIF Moldova 4%, iar SIF Transilvania avea 1,74%.
Printre cele mai importante miscari din portofoliile a patru dintre SIF-uri in trimestrul al doilea se numara majorarea numarului de actiuni detinute la Petrom, conform analizei societatii de brokeraj. Cea de-a cincea SIF, Muntenia, nu a publicat inca structura portofoliului la finalul primului semestru.
Numarul de actiuni Petrom detinute de SIF Oltenia a crescut cu 9,8 milioane, pachet de actiuni care valoreaza pe piata circa 1,4 mil. euro, in timp ce la detinerea SIF Moldova la Petrom s-au adaugat 4,4 mil. actiuni, care valoreaza 640.000 de euro.
SIF Oltenia este unul dintre principalii actionari minoritari de la Petrom, cu o cota de 0,85% din capital, actiunile noi provenind dintr-o majorare de capital prin aport de numerar derulata de Petrom. SIF Moldova detine insa 0,1% din actiuni, majoritatea actiunilor intrate in portofoliu fiind achizitionate de pe piata.
SIF-urile au continuat sa investeasca in trimestrul al doilea in companii de marime medie de pe Bursa, printre cele mai active societatii fiind SIF Moldova.
Aceasta a cumparat actiuni Prodplast in valoare de circa 100.000 de euro, actiuni Biofarm in valoare de peste 200.000 de euro si actiuni Condmag in valoare de circa 400.000 de euro.
Pe de alta parte, SIF Banat-Crisana si-a orientat achizitiile de pe Bursa exclusiv catre Biofarm, unde a achizitionat aproape 13 mil. actiuni care valoreaza in prezent pe piata circa 2 mil. euro.
Pe langa actiunile Petrom intrate in portofoliu luna trecuta, SIF Oltenia a achizitionat in trimestrul trecut 2,6 mil. actiuni Rompetrol Rafinare (Petromidia), care valoreaza circa 60.000 de euro.
Principalele detineri ale SIF-urilor sunt pachetele de actiuni detinute la banci. SIF-urile detin impreuna circa 30% din BCR si 25% din BRD-SocGen, cele mai mari doua banci romanesti. Alaturi de acestea, SIF-urile mai detin participatii la cateva sute de societati.

Petromidia a castigat 6% pe o cerere de actiuni in crestere

Companiile din grupul Rompetrol de la cota Bursei au fost ieri vedetele zilei pe piata de capital, inregistrand cele mai mari cresteri dintre actiunile de pe piata. Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au castigat 6%, pe o lichiditate aproape tripla fata de sedinta prece-denta, in timp ce titlurile Petros au sarit cu peste 8%, pe un volum totusi foarte redus.
Celelalte actiuni mari de pe piata au avut ieri o evolutie relativ stabila. SIF-urile au inregistrat o scadere nesemnificativa, in timp ce cresterea Petromidia, la care s-a adaugat avansul de 2% inregistrat de Petrom si aprecierea de aproape 1% a Bancii Transilvania, a tras in sus indicele BET cu 1,5%.


Cresterea actiunilor a venit pe fondul valului de sentiment pozitiv existent pe companiile din grupul Rompetrol, dupa ce doua agentii de rating au imbunatatit ratingul grupului, iar acum s-a ajuns in etapa finalizarii cercetarilor in dosarul Rompetrol. Nu stiu de ce, dar investitorii au asteptari pozitive legate de acest lucru, desi va mai dura pana se va lamuri situatia, in conditiile in care procesul se va intinde foarte probabil pe durata mai multor ani", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
El a adaugat ca tinand cont de modul in care au evoluat actiunile Petromidia in ultima perioada, "in mod cert piata se asteapta ca Rompetrol Rafinare sa raporteze rezultate bune la sase luni".
"Eu nu ma astept insa ca rezultatele sa fie pozitive. Vom vedea o imbunatatire a situatiei fata de primul trimestru, dar nu cred ca au putut recupera complet pierderea din primele trei luni ale anului", considera Iulian Panait.
Cele mai tranzactionate actiuni ieri au fost cele ale SIF Oltenia, cu un rulaj de 4,6 milioane de lei (1,3 milioane de euro).

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au castigat aproape 6%, inchizand sedinta la pretul de 0,884 lei/actiune, foarte aproape de maximul zilnic. Tranzactiile derulate cu aceste titluri au insumat 3,6 milioane de lei (1,01 milioane de euro). Compania a anuntat ieri ca amana cu o zi data prezentarii rezultatelor financiare la sase luni. Petromidia va raporta datele financiare din primul semestru pe 2 august.

Actiunile Rompetrol Well Services (Petros) au fost castigatoarele zilei cu un avans de 8,2%, dupa ce pe parcursul zilei pretul sarise si cu peste 11%. Valoarea tranzactiilor a fost insa redusa, de circa 21.000 de euro. "Evolutia acestor actiuni a fost relativ buna de-a lungul timpului, trendul fiind mult mai stabil decat al celorlalte actiuni din grupul Rompetrol, si cresterea aceasta se inscrie practic in tendinta ascendenta pe care se afla titlurile pe termen mediu si lung", spune Panait.

sâmbătă, 13 decembrie 2008

Celule Electrice Bailesti aproba majorarea capitalului cu 3,3 mil. euro si splitarea actiunilor

Actionarii producatorului din industria electrica, Celule Electrice Bailesti (CLEL), au aprobat la finele saptamanii trecute majorarea capitalului social cu suma de 10,3 mil. lei (aproape 3,3 mil. euro) si splitarea actiunilor de la valoarea de 2,5 lei/actiune la 1 leu/actiune, potrivit raportului emis pe bursa de reprezentantii companiei. Majorarea de capital se va face prin aport in numerar din partea actionarilor, cea mai importanta contributie avand-o omul de afaceri Catalin Chelu, cu 4,3 mil. lei (circa 1,4 mil. euro). Catalin Chelu este principalul actionar al companiei, cu 42,2% din titluri, un alt actionar important fiind SIF Oltenia, cu o participatie de 13,87%. Actiunile Celule Electrice Bailesti au fost tranzactionate ultima data la pretul de 7,85 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 2,6 mil. euro.

Bursa, la al 12-lea maxim intr-o luna

Indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor companiilor listate de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a atins ieri un nou maxim istoric, acesta fiind al doisprezecelea record stabilit de indice in ultima luna.
Nici indicele BET, al celor mai mari zece companii de pe BVB, nu s-a lasat mai prejos, atingand ieri al zecelea maxim din ultima luna.
Cresterea generalizata a Bursei a ajuns sa nu mai surprinda pe nimeni, in conditiile in care, in cele 21 de sedinte de tranzactionare din ultima luna indicele BET-C a inregistrat 18 cresteri si doar 3 mici corectii, depasind ieri pragul de 7.000 de puncte. In ultima luna, BET-C a castigat 20%. Indicele BET a castigat 18%, depasind la finele saptamanii trecute pragul de 10.000 de puncte pentru prima data de la lansare.

Cum sa vinzi terenuri pe Bursa ca sa scapi de taxe

Conducerea SIF Transilvania, care controleaza producatorul de utilaje metalurgice Independenta Sibiu, intentioneaza sa divizeze societatea, operatiunea implicand printre altele si listarea a doua companii rezultate din acest proces, care vor incorpora active valoroase, ale caror pachete de actiuni intentioneaza sa le vanda pe Bursa.
Scopul acestei operatiuni este evitarea impozitelor foarte mari care ar trebui platite in cazul unor tranzactii imobiliare directe.

Iulian Panait, KTD Invest: Este nevoie de o racire a pietei

Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat ieri prima zi de corectie dupa o luna de maxime istorice atinse aproape zilnic. Indicele BET a pierdut 1,6% si se apropie de pragul de 10.000 de puncte, in timp ce societatile de investitii financiare s-au corectat in medie cu 1,7%. Lichiditatea s-a diminuat si ea, valoarea tranzactiilor atingand 15 milioane de euro.
Iulian Panait, presedintele KTD Invest, este de parere ca acestea sunt primele semne ale vacantei bursiere care va urma. El apreciaza ca urmatoarele doua luni vor duce la o scadere a valorii tranzactiilor si nu se mai asteapta la urcari puternice pe emitenti.

Studiile tehnice arata o supracumparare pe ansamblul pietei. De aceea cred ca este nevoie de o racire a pietei, iar urmatoarele doua luni sunt potrivite pentru o perioada de asezare a preturilor", spune Panait.
Evolutia BVB a fost in concordanta cu cea a pietelor externe care au inregistrat ieri scaderi in grup. Bursa de la Londra a pierdut 0,9%, in timp ce indicele german DAX a scazut puternic, cu 1,7%. Scaderea din ultima sedinta si volumele reduse din ultimele zile sunt puse de brokeri pe seama marcarilor de profituri realizate pe o piata care a trecut printr-una dintre cele mai favorabile perioade din ultimii ani.
"Nu cred ca e vorba de o iesire masiva sau de panica in randul investitorilor. Este vorba de o marcare a profiturilor dupa ce ultima luna a adus maxime istorice repetate. Cred ca 99% din cei care ies acum din piata pleaca cu un profit important", spune Panait.
In viziunea lui Panait, evolutia ulterioara a pietei va fi influentata de doua elemente. Pe de-o parte trendurile externe vor fi aduse indirect de investitorii straini si pe piata autohtona.
In al doilea rand, rezultatele financiare sunt si ele susceptibile de a marca mersul Bursei. Profiturile asteptate vor duce la cresterea moderata a pietei, in timp ce rezultatele sub asteptarile investitorilor vor scadea piata, este de parere Panait. El prevede pentru vara o asezare a preturilor data fie de o acumulare, fie de corectii, dar exclude cresterile puternice in aceasta perioada.
Piata RASDAQ, desi a inchis ziua de tranzactionare usor in urcare, a avut si ea parte de corectii la nivelul mai multor emitenti, iar cresterile de peste 5% cu care ne obisnuise sectiunea au fost inlocuite de urcari moderate si stagnari.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut ieri 1,33%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat la aproximativ 2 milioane de euro (6,30 milioane de lei), aflandu-se pe locul doi in topul rulajelor din piata. Titlurile companiei au scazut ieri pana la nivelul inregistrat in prima sedinta din luna, dupa ce marti au atins un maxim de 3,76 lei/actiune pentru luna curenta. Grupul SIF-urilor a inregistrat ieri o lichiditate de circa 8 milioane de euro (25,16 milioane de lei), reprezentand 52% din totalul tranzactiilor de la Bursa, de 15,46 milioane de euro (48,38 milioane de lei). Ultima trazactie cu titlurile SIF Moldova s-a perfectat ieri la un pret de 3,71 lei/actiune.

Actiunile Amonil Slobozia (AMO) au pierdut ieri 6,96%, pe fondul unor tranzactii in valoare de circa 29.000 de euro (90.000 de lei). Scaderea vine dupa ce titlurile companiei s-au apreciat cu aproximativ 24,44% in ultimele sedinte, numai marti sarind cu 11,33%. La inceputul saptamanii a fost transferat pe Bursa un pachet de 25% din actiunile combinatului chimic Amonil, transferul fiind efectuat intr-o singura tranzactie in ultimele minute ale sedintei. Valoarea operatiunii s-a ridicat la 4,2 milioane de euro (13,35 mil. lei), evaluand intreaga companie la aproape 17 mil. euro. Ultima tranzactie cu titlurile Amonil s-a perfectat ieri la un pret de 0,0521 lei/actiune.

Actiunile Oil Terminal Constanta (OIL) au pierdut ieri 14,62%, pe fondul unei lichiditati de circa 676.000 de euro (2,12 milioane de lei), aflandu-se printre primele zece rulaje din piata. Titlurile companiei au inregistrat de la inceputul anului o apreciere de peste trei ori, de la un pret de 0,2730 lei/actiune in prima sedinta din ianuarie. In iulie actiunile companiei au crescut de peste trei ori in doar sase sedinte de tranzactionare, de la un pret de 0,4670 lei/actiune pe 2 iulie la 1,06 lei/actiune marti. Luna trecuta a adus o crestere de 6,36% pentru actiunile Oil Terminal, ajungand de la un pret de 0,44 lei/actiune la 1 iunie la 0,4690 lei/actiune in ultima sedinta a lunii.

Titlurile Turism Felix (TUFE) s-au apreciat ieri cu 6,38%, pe fondul unui rulaj de circa 144.000 de euro (454.000 de lei). Actiunile companiei de turism au pierdut circa 60% de la inceputul anului, scazand de la un pret de 1,6 lei/actiune in prima sedinta din ianuarie. Luna trecuta a adus o pierdere de 10,56% pentru actiunile Turism Felix, acestea scazand de la 0,9950 lei/actiune la 1 iunie la 0,90 lei/actiune in ultima sedinta de tranzactionare a lunii. Iulie a adus in schimb o apreciere a acestor titluri cu aproximativ 9,9% in primele doua saptamani de tranzactionare. Ultima tranzactie cu titlurile Turism Felix s-a perfectat ieri la un pret de 1 leu/actiune.

Actiunile Concefa Sibiu (COFI) au sarit ieri cu 17,19%, pe fondul unei lichiditati de 322.000 de euro (1,01 milioane de lei), aflandu-se printre primele zece rulaje de pe piata RASDAQ. Firma de constructii si-a majorat la inceputul lunii capitalul social cu 4,1 milioane de lei, la 5,15 milioane de lei, prin aportul in numerar al actionarilor. Majorarea se va face prin emiterea a 41,2 milioane actiuni noi, cu o valoare de 0,1 lei pe actiune. RASDAQ-C, principalul indice al pietei care cuprinde toate companiile listate pe RASDAQ, s-a apreciat ieri cu 0,53%, ajungand la 5.550,86 puncte, pe fondul unor tranzactii totale in valoare de 6,62 milioane de euro (20,72 milioane de lei).

Fondurile mutuale au adus castiguri de pana la 33% in primul semestru

Fondurile mutuale au adus investitorilor randamente de pana la 33% in primul semestrul al anului, datorita cresterii expunerii pe piata RASDAQ alaturi de evolutia pozitiva a pietei de capital in luna iunie.

Fondul de actiuni Omninvest, administrat de Societatea Romano-Americana de Investitii (SIRA), a obtinut in primul semestrul al anului un randament al unitatii de fond de 33,2%, cel mai mare din industria fondurilor de investitii, potrivit raportului lunar emis de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv.
Indicele BET-C, care urmareste evolutia companiilor listate la BVB, a crescut in primul semestru cu 30%, in timp ce indicele RASDAQ-C al bursei RASDAQ a urcat cu peste 100%.

Compensatiile la BVB, de patru ori mai mici decat in UE

Plafonul de compensare a investitorilor care activeaza pe piata locala de capital este cel mai mic din randul statelor membre ale Uniunii Europene unde suma medie garantata de schema de compensare este de 20.000 de euro, de patru ori mai mult fata de plafonul de 4.500 de euro asigurat pentru 2007 de Fondul de Compensare a Investitorilor.
Plafonul de compensare garantat de Fondul de Compensare a Investitorilor va atinge in 2012 nivelul de 20.000 de euro pentru fiecare investitor individual care activeaza pe piata locala de capital.

Condmag debuteaza pe Bursa cu profit in crestere

Titlurile constructorului de conducte si magistrale Condmag Brasov (COMI) vor fi tranzactionate marti in premiera pe piata reglementata de la Bucuresti la categoria a II-a, sustine Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Venirea la cota Bursei coincide cu rezultate financiare in urcare fata de cele realizate anul trecut. Profitul Condmag pe primele cinci luni ale acestui an este de 0,68 mil. euro (2,14 mil. lei), in urcare de circa 6,8 ori fata de aceeasi perioada a anului 2006, conform datelor oferite de companie.
Profitabilitatea activitatii societatii este in crestere in conditiile in care afacerile au inregistrat o diminuare cu 4,7% in aceeasi perioada, situandu-se la 12,19 mil. euro (38,29 mil. lei).

Turbomecanica vinde din active

Turbomecanica Bucuresti (TBM), companie cu activitati in industria aeronautica, a vandut o serie de active care nu aveau legatura cu activitatea de baza pentru a continua investitiile in retehnologizare si in cresterea capacitatilor de productie, potrivit unei raportari transmise Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Activele vandute sunt cantina restaurant a societatii, care era inchiriata de societatea Turbomecanica Services, precum si participatia detinuta in cadrul acestei societati cu activitati in domeniul comertului si alimentatiei publice. Cumparatorul este firma Ruxir Market SRL din Bucuresti.