sâmbătă, 13 decembrie 2008

Iulian Panait, KTD Invest: Este nevoie de o racire a pietei

Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat ieri prima zi de corectie dupa o luna de maxime istorice atinse aproape zilnic. Indicele BET a pierdut 1,6% si se apropie de pragul de 10.000 de puncte, in timp ce societatile de investitii financiare s-au corectat in medie cu 1,7%. Lichiditatea s-a diminuat si ea, valoarea tranzactiilor atingand 15 milioane de euro.
Iulian Panait, presedintele KTD Invest, este de parere ca acestea sunt primele semne ale vacantei bursiere care va urma. El apreciaza ca urmatoarele doua luni vor duce la o scadere a valorii tranzactiilor si nu se mai asteapta la urcari puternice pe emitenti.

Studiile tehnice arata o supracumparare pe ansamblul pietei. De aceea cred ca este nevoie de o racire a pietei, iar urmatoarele doua luni sunt potrivite pentru o perioada de asezare a preturilor", spune Panait.
Evolutia BVB a fost in concordanta cu cea a pietelor externe care au inregistrat ieri scaderi in grup. Bursa de la Londra a pierdut 0,9%, in timp ce indicele german DAX a scazut puternic, cu 1,7%. Scaderea din ultima sedinta si volumele reduse din ultimele zile sunt puse de brokeri pe seama marcarilor de profituri realizate pe o piata care a trecut printr-una dintre cele mai favorabile perioade din ultimii ani.
"Nu cred ca e vorba de o iesire masiva sau de panica in randul investitorilor. Este vorba de o marcare a profiturilor dupa ce ultima luna a adus maxime istorice repetate. Cred ca 99% din cei care ies acum din piata pleaca cu un profit important", spune Panait.
In viziunea lui Panait, evolutia ulterioara a pietei va fi influentata de doua elemente. Pe de-o parte trendurile externe vor fi aduse indirect de investitorii straini si pe piata autohtona.
In al doilea rand, rezultatele financiare sunt si ele susceptibile de a marca mersul Bursei. Profiturile asteptate vor duce la cresterea moderata a pietei, in timp ce rezultatele sub asteptarile investitorilor vor scadea piata, este de parere Panait. El prevede pentru vara o asezare a preturilor data fie de o acumulare, fie de corectii, dar exclude cresterile puternice in aceasta perioada.
Piata RASDAQ, desi a inchis ziua de tranzactionare usor in urcare, a avut si ea parte de corectii la nivelul mai multor emitenti, iar cresterile de peste 5% cu care ne obisnuise sectiunea au fost inlocuite de urcari moderate si stagnari.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut ieri 1,33%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat la aproximativ 2 milioane de euro (6,30 milioane de lei), aflandu-se pe locul doi in topul rulajelor din piata. Titlurile companiei au scazut ieri pana la nivelul inregistrat in prima sedinta din luna, dupa ce marti au atins un maxim de 3,76 lei/actiune pentru luna curenta. Grupul SIF-urilor a inregistrat ieri o lichiditate de circa 8 milioane de euro (25,16 milioane de lei), reprezentand 52% din totalul tranzactiilor de la Bursa, de 15,46 milioane de euro (48,38 milioane de lei). Ultima trazactie cu titlurile SIF Moldova s-a perfectat ieri la un pret de 3,71 lei/actiune.

Actiunile Amonil Slobozia (AMO) au pierdut ieri 6,96%, pe fondul unor tranzactii in valoare de circa 29.000 de euro (90.000 de lei). Scaderea vine dupa ce titlurile companiei s-au apreciat cu aproximativ 24,44% in ultimele sedinte, numai marti sarind cu 11,33%. La inceputul saptamanii a fost transferat pe Bursa un pachet de 25% din actiunile combinatului chimic Amonil, transferul fiind efectuat intr-o singura tranzactie in ultimele minute ale sedintei. Valoarea operatiunii s-a ridicat la 4,2 milioane de euro (13,35 mil. lei), evaluand intreaga companie la aproape 17 mil. euro. Ultima tranzactie cu titlurile Amonil s-a perfectat ieri la un pret de 0,0521 lei/actiune.

Actiunile Oil Terminal Constanta (OIL) au pierdut ieri 14,62%, pe fondul unei lichiditati de circa 676.000 de euro (2,12 milioane de lei), aflandu-se printre primele zece rulaje din piata. Titlurile companiei au inregistrat de la inceputul anului o apreciere de peste trei ori, de la un pret de 0,2730 lei/actiune in prima sedinta din ianuarie. In iulie actiunile companiei au crescut de peste trei ori in doar sase sedinte de tranzactionare, de la un pret de 0,4670 lei/actiune pe 2 iulie la 1,06 lei/actiune marti. Luna trecuta a adus o crestere de 6,36% pentru actiunile Oil Terminal, ajungand de la un pret de 0,44 lei/actiune la 1 iunie la 0,4690 lei/actiune in ultima sedinta a lunii.

Titlurile Turism Felix (TUFE) s-au apreciat ieri cu 6,38%, pe fondul unui rulaj de circa 144.000 de euro (454.000 de lei). Actiunile companiei de turism au pierdut circa 60% de la inceputul anului, scazand de la un pret de 1,6 lei/actiune in prima sedinta din ianuarie. Luna trecuta a adus o pierdere de 10,56% pentru actiunile Turism Felix, acestea scazand de la 0,9950 lei/actiune la 1 iunie la 0,90 lei/actiune in ultima sedinta de tranzactionare a lunii. Iulie a adus in schimb o apreciere a acestor titluri cu aproximativ 9,9% in primele doua saptamani de tranzactionare. Ultima tranzactie cu titlurile Turism Felix s-a perfectat ieri la un pret de 1 leu/actiune.

Actiunile Concefa Sibiu (COFI) au sarit ieri cu 17,19%, pe fondul unei lichiditati de 322.000 de euro (1,01 milioane de lei), aflandu-se printre primele zece rulaje de pe piata RASDAQ. Firma de constructii si-a majorat la inceputul lunii capitalul social cu 4,1 milioane de lei, la 5,15 milioane de lei, prin aportul in numerar al actionarilor. Majorarea se va face prin emiterea a 41,2 milioane actiuni noi, cu o valoare de 0,1 lei pe actiune. RASDAQ-C, principalul indice al pietei care cuprinde toate companiile listate pe RASDAQ, s-a apreciat ieri cu 0,53%, ajungand la 5.550,86 puncte, pe fondul unor tranzactii totale in valoare de 6,62 milioane de euro (20,72 milioane de lei).