joi, 9 iulie 2009

Energia din vant si soare sfideaza facturile lunare

tat la electricitate, cat si la gaze.
» Investitia in sursele regenerabile se poate amortiza in aproximativ 4 ani, insa poate sa dureze si 25, in functie de costul
sistemului.
» Un sistem hibrid performant, care combina energia eoliana cu cea fotovoltaica, costa 16.000 euro si poate satisface orice nevoi casnice ale unei familii de patru membri.
Energiile regenerabile, desi inca scumpe la prima vedere si inaccesibile multora, reprezinta o investitie in viitor, din punctul de vedere al unei surse de energie cu emisii zero. O alta perspectiva care merita luata in seama este cea a independentei fata de producatorii nationali de curent electric. Morile de vant, panourile solare si energia hidro au inceput sa capete si la noi o expunere mediatica intensiva si, desi foarte putini romani au ales sa-si instaleze astfel de sisteme, cei care au facut-o sunt convinsi ca au facut o afacere.
O casa ecologica
Unul dintre acesti utilizatori este Titus Curteanu, un tanar de 29 de ani din Craiova, care a decis sa-si transforme casa intr-un circuit ecologic. Motivul pentru care Titus a optat pentru o astfel de solutie a fost o neintelegere cu un vecin in ceea ce priveste racordarea la reteaua de electricitate. "Desi atunci am fost suparat acum poate ii multumesc pentru faptul ca m-a facut sa aleg o astfel de optiune", ne povesteste craioveanul, care pe langa utilizator al energiilor neconventionale, este si un om al artelor, ca membru al Filarmonicii din Craiova.
Contrar opiniei publice, care catalogheaza drept inabordabila o solutie ecologica, Titus a reusit sa-si utileze casa cu un astfel de sistem cu doar 12.000 lei
(aproximativ 3.300 de euro
). "Sistemul hibrid pe care il folosesc este compus din o centrala eoliana de 1 KW, panouri fotovoltaice de 150 W si o instalatie de panouri solare cu tuburi vidate pentru incalzirea apei", ne-a mai spus Curteanu, care cu energia totala disponibila de 1.150 KWh reuseste sa alimenteze un televizor, un calculator, o masina de spalat, 15 becuri economice, un frigider si o pompa de apa.
Astfel, Curteanu si sotia lui, alaturi de care traieste de 5 ani, sustin ca au facut un "lucru foarte bun" in ceea ce priveste investitia in sursele regenerabile, iar amortizarea acesteia va avea loc in maximum 6 ani. "Dificultati cu productia de curent electric am avut o singura data, cand am folosit betoniera timp de 4 zile pentru renovarea casei si nici vantul nu a batut bine, in rest merge excelent", a completat Curteanu.
Probabil ati crede ca tanarul este de profesie inginer sau are orice vaga legatura cu stiintele exacte. Adevarul este tocmai la polul opus, Curteanu fiind un iubitor al artelor, iar pasiunea sa pentru acestea i-a adus un loc in Filarmonica din Craiova, unde singurul lucru ingineresc este viola la care canta.
Mai multa energie, mai multi bani
Pentru cei care vor sa opteze pentru o solutie performanta, un sistem hibrid (tandemul mori de vant si panouri fotovoltaice), capabil sa produca pana la 14,5 KWh, costa intre 30.000 si 32.000 de euro, ne-a spus Florin Fleseriu, manager LP Electric, distribuitor de turbine eoliene si panouri fotovoltaice. Aceasta putere permite folosirea tuturor utilitatilor pe care le folositi in mod normal acasa, cum ar fi frigider, centrala termica, aer conditionat, televizor, calculator, fier de calcat si altele. Un sistem mai mic, cu o putere de 5,4 KWh, este suficient pentru o familie si costa 16.000 de euro, a adaugat Fleseriu.
Amortizare imediata
Desi costisitoare, investitia se amortizeaza imediat in cazul in care locuinta se afla intr-o zona izolata, dat fiind fapul ca Electrica solicita pentru realizarea unei conectari la linia de joasa tensiune (220V) un pret de aproximativ 30.000 euro/km, ne-a mai spus Fleseriu. In plus
, dupa racordare se adauga si pretul curentului consumat ulterior, cheltuieli inexistente in cazul energiilor regenerabile.
Energia apelor sau hidroenergia este si ea o optiune demna de luat in considerare, potrivit directorului LP Electric. "Ganditi-va ca o microhidroturbina, de marimea unui cos de gunoi pe care il are aproape fiecare sub birou, poate produce pana la 700 KWh pe luna, adica 22,5 KWh pe zi, putere suficienta sa alimenteze o pensiune", ne-a povestit Fleseriu, care a adaugat ca pentru functionarea unei astfel de hidorturbine este suficient debitul de 20 de litri/secunda al unui parau.
Regenerabilele subventionate