Aproape 15% din salariaţii din industria alimentară vor fi disponibilizaţi din cauza crizei financiare
, a estimat preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, transmite corespondentul NewsIn.
”Există societăţi comerciale care ţi-au închis activitatea. Sunt foarte multe societăţi care au făcut reduceri de personal. Din numărul salariaţilor din industria alimentară, care este de 180.000, până în prezent 5-6 % au fost disponibilizaţi. Preconizez că 10-15% din salariaţi vor fi disponibilizaţi din cauza crizei financiare”, a declarat Frumosu, la finalul dezbaterii cu tema ”Viitorul industriei alimentare
româneşti în contextul crizei economice actuale", organizată de Federaţia Sindicală din Industria Alimentară, joi, în staţiunea Jupiter.
Acesta a precizat că, din punctul său de vedere, cei care şi-au închis activitatea
sau sunt în curs de suspendare a activităţii sunt cu precădere companii
multinaţionale care îşi mută activitatea din România în Bulgaria. ”Motivul nu este legat de infrastructură, ci din cauza fiscalităţii foarte mari din România. Fiscalitatea ar trebui relaxată pentru a crea o situaţie mai bună din acest punct de vedere”, a explicat Frumosu.
În ceea ce priveşte evoluţia preţului la alimente, preşedintele FSIA a spus că niciun producător nu are intenţia să crească preţurile. ”Nu cred că vor exista măriri de preţuri, pentru că toată lumea este conştientă că puterea de cumpărare este scăzută şi atunci orice creştere de preţuri, mai ales la alimente, duce la vânzări mai mici. Vom încerca să facem presiuni pentru reducerea TVA-ului la produsele agricole cu 5%. Împreună cu patronatele, vom face tot ce putem să demonstrăm că reducerea TVA-ului va conduce, în primul rând, la o aşezare a preţurilor şi, nu în ultimul rând, la eliminarea într-un procent mare a evaziunii fiscale. Este foarte importat atât pentru bugetul României, cât şi pentru populaţie”, a conchis acesta.