Dupa luni de tergiversari si promisiuni neonorate, MEC a reusit, ieri, sa faca public proiectul Legii invatamantului preuniversitar.
O lectura sumara a proiectului releva ca schimbari majore se vor produce in structura invatamantului preuniversitar, structura bacalaureatului si eliminarea examenelor de trecere de la gimnaziu, la liceu.
Astfel, MEC propune ca structura invatamantului, ce se defineste, ca si pana acum, ca fiind obligatoriu, gratuit, de 10 ani, sa arate astfel: educatie timpurie (1 - 3 ani), organizata in crese sau gradinite, invatamantul prescolar (grupa mica, mijlocie si mare), invatamant primar, de 6 ani - de la clasa pregatitoare pana la clasa a V-a si invatamant secundar, care are doua trepte - invatamant secundar inferior - gimnaziu (cls. VI - IX) si invatamant secundar superior - cu cele doua tipuri, invatamant profesional (cls. X - XI / XII) si invatamant liceal, clasele X - XII / XIII si invatamant tertiar non-universitar care cuprinde invatamantul postliceal. Practic, modificarile importante la structura sunt: cuprinderea clasei pregatitoare in cei 10 ani obligatorii, varsta de scolarizare obligatorie scazand la 6 ani (dar si ei cei care implinesc 6 ani, pana la sfarsitul anului calendaristic) si trecerea clasei a V-a in invatamantul primar. Liceul va dura 3 ani (4 ani pentru f.f.); trecerea de la invatamantul secundar inferior la cel superior (dupa clasa a IX-a) fiind realizata "prin selectie", pe baza unei metodologii elaborate de MEC, pana la inceperea anului admiterii la liceu sau la scoala de arte si meserii. Sa speram ca aceasta decizie inseamna clar eliminarea examenelor de teste nationale. Bacalaureatul se propune a avea doua probe comune pentru toate filierele (cu o proba in plus
de limba materna pentru elevii care invata in limba materna) si alte probe specifice, pe care MEC le va anunta la inceputul primei clase de liceu (cls. a X-a).
Probele comune sunt: limba si literatura romana - scris si oral si o limba de circulatie internationala - oral. Bacalaureatul se va sustine intr-o singura sesiune, intr-un an scolar, fara taxa. O a doua incercare de promovare a bacalaureatului se va putea face numai cu taxa. De asemenea, pe langa diploma de bacalaureat, absolventii invatamantului preuniversitar liceal pot obtine si certificatul de atestare a competentelor profesionale.
Proiectul MEC, pe care-l vom prezenta in detaliu in zilele urmatoare, mai cuprinde si propunerea ca religia sa devina disciplina de invatamant obligatoriu, in cazul in care copilul de peste 10 ani nu doreste studierea acestei discipline putand opta pentru disciplina Educatie moral-religioasa.