Cinci tinere artiste finlandeze - Elina Brotherus, Aino Kannisto, Sanna Kannisto, Fanni Niemi-Junkola si Salla Tykkä - recunoscute international sunt prezente pentru prima oara intr-o expozitie comuna, oferind astfel publicului o imagine complexa asupra lucrarilor lor de arta fotografica si video
. Gazduita initial de celebra Kunsthalle Fridericianum din Kassel (Germania), apoi de Centrul de Arta Contemporana "Nikolaj" din Copenhaga (Danemarca), "Self-timer" va poposi, timp
de trei luni si jumatate, la Muzeul National de Arta Contemporana din Bucuresti.
Expozitia de arta video si fotografie "Self-timer" - al carei concept le apartine curatorilor René Block si Birgit Eusterschulte - va fi vernisata in aceasta dupa-amiaza, la orele 18.00, la Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC - Palatul Parlamentului, aripa E4, intrearea prin str. 13 septembrie), creatiile celor cinci finlandeze expozante putand fi admirate (la etajele doi si trei) pana pe 30 mai. Lucrarile nu evoca mari teme politice sau sociale, artistele preferand sa surprinda in imagine experiente personale, cotidiene. Isi portretizeaza propria realitate si raportul acesteia cu lumea exterioara.
Auto-portretele timpurii ale Elinei Brotherus (nascuta in 1972) reflecta momente din cotidian in imagini vizuale construite, investigand conditia propriului sine. In fotografiile ulterioare, atentia este indreptata spre exterior: de la auto-contemplarea extrema si revelatoare artista incepe sa pozeze peisaje si orizonturi. "Noua pictura", cum isi intituleaza seria de lucrari, cauta sa raspunda prin fotografie unor intrebari ce au preocupat pictura timp de secole: lumina si umbra, culoarea si compozitia, amplasarea in spatiu a figurilor si obiectelor.
Aino Kannisto (nascuta in 1973) lucreaza tot cu autoportretul fotografic, dar imaginile ei prezinta personalitati fictive. Artista serveste drept model, dar identitatile adoptate nu o prezinta obligatoriu pe ea insasi. Compozitiile sunt construite si creeaza impresia unor fotograme de film, in care sunt surprinse personaje feminine.
Pentru realizarea fotografiilor ei, Sanna Kannisto (nascuta in 1974) s-a aventurat in padurea tropicala din America-latina. Aparent artista adopta metodele obiective de cercetare si de lucru ale stiintei. Accentuarea compozitiei vizuale teatrale si artificiale refelcta insa o abordare subiectiva, emotionala asupra faunei si florei exotice din padurea tropicala.
Portretele filmice ale artistei Fanni Niemi-Junkolas (nascuta in 1962) ilustreaza oameni simpli. Prin observarea concentrata si calma a celuilalt, artista vorbeste despre viata
de zi cu zi. Povestile ei intime deschid o noua perspectiva asupra tematicilor universale ale existentei umane si a mediului sau, asupra relatiei dintre individ si societate.
Filmele realizate de Salla Tykkä (nascuta in 1973) imagineaza scurte povesti despre tranzitia de la copilarie la maturitate si relatiile dintre sexe ce eludeaza interpretari explicite. Ambivalenta si complexitatea lor, utilizarea unei muzici celebre de film, jocul cu aluziile si amintirile genereaza o tensiune continua, un sentiment de premonitie si nesiguranta.
Expozitia "Self-timer" este organizata de Fundatia Artmania in colaborare cu Finnish Fund for Art Exchange, Kunsthalle Fridericianum, Kassel, Ambasada Finlandei la Bucuresti si MNAC, cu suportul mediatic al ZIUA, 24-Fun, Time-Out, re:Publik, Elle, Elle Decoration, Oblique 3, Igloo, LiterNet.ro.n