joi, 19 februarie 2009

Patapievici - tiraj de Dan Brown, incasari de 100.000 de dolari

Presedintele ICR, Horia-Roman Patapievici, a reusit sa adune din drepturi de autor peste 100.000 de dolari, in doi ani.
Acest lucru ar presupune circa 100.000 de exemplare våndute. Tirajul mediu, in Romånia, este de 2.000 de exemplare.

Presedintele Institutului Cultural, Horia-Roman Patapievici, este, cu siguranta, cel mai de succes scriitor roman din ultima vreme. In numai doi ani, el a reusit sa obtina, din drepturi de autor, circa 300.000 de RON (peste 100.000 de dolari). Asta ar insemna un tiraj vandut, pentru toate volumele publicate de Patapievici, de circa 100.000 de exemplare. Comparativ cu tirajul mediu in care se tipareste o carte in Romania, de 2.000 de exemplare (conform institutului National de Statistica), cifra pare astronomica.

In declaratiile sale de avere din 2005 si 2006, Horia-Roman Patapievici a trecut, la capitolul venituri, pe langa salariul de presedinte la ICR, veniturile din drepturi de autor. Daca in 2005 era vorba de aproape 130.000 de lei noi, in 2006 veniturile sale din scris, emisiuni tv si conferinte au crescut pana la suma de 173.000 RON. Sursele acestor venituri au fost mai multe: Wissenschafts zu Berlin, editurile Bruno Mondadori, Humanitas si Polirom, Televiziunea Romana (unde realizeaza o emisiune pe TVR Cultural), Academia Catavencu S.A., Ringier SRL si conferinte.

Diversitatea surselor de venit face greu de estimat cat este de rentabil sa fii scriitor in Romania. Daca toti banii ar fi provenit din drepturile de autor de pe urma cartilor, la un pret mediu pe volum de 30 de lei noi, cu drepturi de autor de maximum 10%, ar fi insemnat ca Patapievici a vandut, in doi ani, 100.000 de volume. La nivelul actual al vanzarilor de carte din Romania, un asemenea tiraj l-ar transforma pe directorul ICR intr-un personaj de legenda, care poate sa stea cot la cot cu Dan Brown, autorul “Codului lui Da Vinci” sau cu J.K. Rowling, “mama” lui “Harry Potter”.

Mai tare decåt Marko
Veniturile din drepturi de autor l-au adus pe vicepremierul Marko Bela, presedintele UDMR, in postura de a fi cercetat, destul de discret, de DNA. Acesta a declarat, acum doi ani, ca a obtinut circa 900 de milioane de lei vechi, in avans, de la o editura misterioasa, pentru niste carti pe care urma sa le scrie. Desi a starnit ceva valva, afacerea a disparut insa din atentia opiniei publice, asa cum s-a mai intamplat si cu multe alte cazuri legate de personalitati importante.