joi, 19 februarie 2009

Situatia de pe platforma Tractorul a redevenit exploziva

Liderul Uniunii Sindicale Tractorul, Gheorghe Apostu, a tinut ieri sa avertizeze ca situatia din uzina a redevenit "exploziva". Acesta a precizat ca salariatii i-au cerut sa inceapa demersurile pentru a organiza actiuni de protest, deoarece salariile intarzie de la o luna la alta, iar starea de deruta este mai acuta ca oricand. Apostu a declarat ca, daca directorul general, Titu Serban, nu va aduce de la Bucuresti vesti bune, este greu de crezut ca oamenii vor mai avea rabdare. Apostu spune ca lipsa gazului metan, sistat de furnizor din cauza datoriilor, ii lasa in imposibilitatea de a lucra si deci de a-si castiga painea. "Cand a fost la Brasov, presedintele AVAS ne-a asigurat ca uzina nu va mai avea probleme cu utilitatile, dar noi de joi nu mai avem gaz si riscam sa ramanem si fara energie
electrica. Din informatiile pe care le am, s-au achitat toate facturile
curente, dar totusi nu avem gaz. Guvernul sa nu se mai joace cu rabdarea angajatilor, deoarece si rabdarea are o limita. Avem 3.500 de tractoare contractate pentru export, dar nu le putem onora din cauza ca nu avem utilitati. Sa ne lase sa efectuam aceste comenzi pana cand vor incepe disponibilizarile, pentru ca sa ne putem primi salariile. Trebuia sa incepem plata lichidarii pe ianuarie de vineri. Insa, abia vineri s-a reusit sa se plateasca integral avansul pe luna ianuarie, si pentru ca nu e gaz, oamenii nu au nici macar apa calda la sfarsitul programului sa se spele, nu au bani sa-si intretina familia", a punctat Apostu.
Directorul general a fost ieri la sediul AVAS, pentru a informa actionarul majoritar asupra situatiei din societate, mai ales ca si Electrica lansase o somatie. Potrivit liderului sindical, administratia si AVAS cauta o formula ca furnizorii de utilitati sa nu mai preseze sau chiar debranseze uzina, astfel incat sa se poata face productie si sa existe lichiditati pentru salarii si plata facturilor curente. Apostu sustine ca o solutie ar fi un nou Memorandum intre Autoritate si furnizorii de gaz si electricitate. Conform spuselor directorului filialei Electrica Transilvania Sud, Ioan Rosca, discutia referitoare la plata facturilor de energie electrica a avut loc la AVAS. "Din cate stiu eu, AVAS-ul trebuie sa stabileasca un plan de reorganizare a uzinei, care sa includa si modul de plata a obligatiilor curente catre Electrica, a caror valoare este de 800.000 lei, precum si o solutie de achitare a datoriei istorice, care a ajuns la 45 de milioane de lei", a precizat Rosca.

Basescu si Tariceanu, chemati la Brasov
Apostu a spus ca astazi se va intalni din nou cu directorii uzinei pentru a face o analiza a situatiei, dar atentioneaza ca angajatii nu mai rezista presiunilor si vor iesi in strada pentru a-si cere drepturile si fara a avea acordul sindicatelor. "Eu cer presedintelui Basescu, dar si premierului Tariceanu, sa vina la Brasov si sa ia in discutie problemele industriei brasovene, deoarece in situatia in care Tractorul se desfiinteaza alte 330 de societati colaboratoare vor fi nevoite sa-si inchida portile. Astfel, 6.000 de persoane vor ramane pe drumuri", explica Apostu. Reprezentantii Federatiei "Infratirea", la care sunt afiliati si sindicalistii din Tractorul, sunt insa de parere ca in spatele lichidarii intreprinderii se afla de fapt interesele anumitor guvernanti de a aduce tractoare second-hand din strainatate prin firmele pe care le patroneaza. "Nu stim care sunt interesele, dar este cert faptul ca pentru tractoarele aduse din strainatate nu se percepe nici o taxa de mediu, cum se plateste pentru automobile si totusi, tractoarele polueaza mai mult", a adaugat Apostu.
Angajatii de la Tractorul sunt sustinuti si de liderii Federatiei Infratirea, care avertizeaza ca la sfarsitul acestei luni la Brasov ar putea fi organizat un miting de amploare la care vor participa mii de sindicalisti nemultumiti de soarta industriei constructoare de masini.