La aproape o luna de la demararea actiunii de solicitare a subventiei de la UE, doljenii mai au nelamuriri. La centrul local APIA Craiova, fermierii isi intâmpina colegii „de suferinta“ intr-o atmosfera destul de apasatoare - lume multa, inghesuiala, nervi intinsi la maximum si o serie de noi intrebari.
Incepând din acest an, ca locuitori ai unui stat membru UE, agricultorii români primesc de la Uniunea Europeana subventii pe suprafata de teren agricol detinuta. Actiunea de depunere a actelor necesare pentru obtinerea celor aproximativ 56 de euro/hectar a demarat in prima zi a acestei luni. Pâna acum insa, fie ca nu au putut, fie ca nu au vrut, doar putin peste jumatate dintre fermierii care trebuia sa depuna documentatia necesara obtinerii subventiei s-au deplasat la centrele locale ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Dolj. „Pâna in prezent, au depus dosarele aproximativ 62% din totalul fermierilor. Solicitarile acestora acopera aproximativ 26,5% din suprafata agricola inscrisa de fermieri in Registrul Fermelor (352.000 de hectare de teren)“, a declarat Sergiu Dragancea, directorul APIA Dolj. Cu toate acestea, numarul fermierilor care asteptau ieri in holul Centrului Local Craiova pentru a-si depune dosarele era destul de mare - aproximativ 50.
„Respectam aceleasi reguli ca si locuitorii celorlalte state membre ale UE“
Una dintre nemultumirile aparute de la demararea procesului de solicitare a subventiei este legata de faptul ca fermierii doljeni sunt, de fapt, persoane vârstnice care trebuie sa se deplaseze zeci de kilometri pentru a-si depune actele necesare. Acest lucru este cauzat de faptul ca, in functie de localitatea de domiciliu, solicitarile sunt preluate doar de unul dintre cele sapte centre locale APIA la care sunt arondati beneficiarii. „Potrivit legii, initial, s-au infiintat cinci centre locale - la Craiova, Segarcea, Calafat, Bechet si Bailesti. Ulterior, am reusit insa sa infiintam inca doua (la Filiasi si Melinesti), astfel incât distanta parcursa de fermieri pâna la centru sa fie mai mica, iar suprafata pentru care se depun cereri sa fie echilibrata intre centre“, a declarat Sergiu Dragancea, directorul APIA Dolj. 16 localitati sunt arondate la Craiova, 13 la Calafat, 16 la Segarcea, 16 la Bailesti, 14 la Bechet, 19 la Filiasi si noua la Melinesti. „Respectam aceleasi reguli ca si locuitorii celorlalte state membre ale UE care primesc aceasta subventie“, a spus Dragancea.
Subventia poate fi solicitata pâna pe 15 mai
Fermierii doljeni pot depune solicitarile pentru subventia de la UE, sub forma de plata directa, pâna pe 15 mai. Doljenii care nu vor putea sa se prezinte la centrele locale APIA Dolj la care sunt arondati in data si la ora la care sunt programati pot sa se prezinte la respectivele centre in orice alta zi. „Vor putea insa sa-si depuna cererea dupa ultima persoana programata in ziua respectiva“, a spus Sergiu Dragancea.
Cei care nu se vor incadra in timp
si nu vor putea depune solicitarile pâna pe 15 mai o mai pot face intre 16 mai si 11 iunie. Acestia din urma vor fi penalizati cu 1% pe zi de intârziere din suma aferenta. Fermierii care vor depune cererile dupa 12 iunie vor pierde sprijinul european pentru acest an. Potrivit www.finantare.ro, banii vor ajunge la agricultori incepând cu luna decembrie a acestui an, prin transfer bancar.
Mostenitorii trebuie sa se inteleaga intre ei cu privire la cine face solicitarea
Sprijinul european il vor pierde si suprafetele pentru care vor fi depuse mai multe solicitari de mostenitori. „In cazul in care sunt mai multi mostenitori, dar nu s-a facut succesiunea, trebuie sa se inteleaga intre ei si sa-l desemneze pe unul dintre ei care sa depuna solicitarea“, a declarat Sergiu Dragancea. Potrivit acestuia, daca vin toti sa faca solicitarea, e posibil ca, daca suprafata eligibila se imparte in bucati prea mici, sa nu mai fie eligibila si astfel sa piarda banii. „In plus
, daca vor fi depuse doua cereri pe acelasi teren banii se pierd“, a adaugat Dragancea.
Fermierii care fac solicitarea trebuie sa aiba la ei buletinul de identitate, dovada ca detin un cont bancar activ pe numele lor si actele doveditoare referitoare la pamânt - proprietate, arenda, concesiune.
Minimum un hectar
Subventii pe suprafata de la UE primesc numai cei care au exploatatii de minimum un hectar compus din parcele de cel putin 0,3 hectare. In cazul viei, pomilor fructiferi si arbustilor, parcelele pot fi si de 0,1 hectare. Cei care au suprafete mai mici si vor sa primeasca subventia se pot constitui in grupuri de producatori sau pot sa mai cumpere pamânt.